Dobra włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych wariantów, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. restauracja włoska Bianca Kraków Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, piada oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film