Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są nadzwyczaj cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak sztampowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film